Unikaj owoców, które barwią zęby

W trosce o nasz piękny i biały uśmiech dbamy o zęby – myjemy je specjalnymi, często wybielającymi pastami, regularnie kontrolujemy ich stan u stomatologa, wykonujemy skaling i piaskowanie, a często także korzystamy z wybielania zębów w gabinecie stomatologicznym. Co jeszcze możemy zrobić dla pięknego uśmiechu?

Owoce – zdrowe, ale mogące przynieść szkody

Osoby dbające o piękny, biały uśmiech powinny zadbać o to, by zachowywać białą dietę. Nie są więc wskazane kawa i mocna herbata, a także barwiące owoce i warzywa, takie jak jagody, jeżyny, buraczki czy starta marchewka. Dla osób, które zdecydowały się na skorzystanie z usługi skalingu i piaskowania, biała dieta powinna trwać około dwóch tygodni po przeprowadzonym zabiegu. Dzięki temu dłużej będą się mogli cieszyć efektami zabiegu.

Wybielanie zębów a jedzenie owoców

Po wybielaniu zębów warto utrzymywać białą dietę jak najdłużej, aby efekt był trwalszy. Warto bowiem pamiętać, że nawet po wybieleniu zębów, ich kolor nie zostanie ciągle biały, jednak zabieg wybielania trzeba będzie powtarzać. Unikanie barwiących produktów z pewnością pozwoli na wydłużenie czasu do kolejnego zabiegu. Jeżeli jednak czujesz nieodpartą wręcz chęć zjedzenia buraczków do obiadu bądź na deser zafundujesz sobie miseczkę leśnych jagód z bitą śmietaną, to pamiętaj o umyciu zębów w możliwie krótkim czasie. Dzięki temu dłużej będziesz się mógł cieszyć białym i promiennym uśmiechem.

Dodaj komentarz